Hvordan kom I i gang med at producere gin?
Kæmpe kærlighed til/og brug af danske æbler, var hvor det hele startede. Efter vores spæde start i 2014 flyttede vi fysisk til London, den geografiske smeltekedel når vi taler ginnens genfødsel. Det var et mål fra start, at vores produkter skulle ud i verden. De skridt, vi har taget, og de mål, vi har opnået, har ladet os samarbejde med verdens bedste barer. Vi har følt hypen af at lancere i den absolut højeste ende af luksus-detail og sikret landsdækkende britisk distribution, alt sammen med den enkle tilgang at sætte smagen fra Danmarks utroligt aromatiske æbler på spiritusdagsordenen.
Træer har fra start været dybt forankret i Kongsgaards dna, og sidste år indgik vi et partnerskab med organisationen Treedom og begyndte udplantningen af Kongsgaard Skoven. På den måde er det lykkedes os at kombinere vores kærlighed og respekt til naturen med gin af allerhøjeste kaliber. Vi planter træer, der bringer miljømæssige, sociale og økonomiske fordele til lande, der i forvejen har yderst vanskelige forhold.
Hvad er det sjoveste og sværeste ved at være dansk ginproducent?
For os har det været essentielt at forstå sit terroir og de klimatiske påvirkninger, råvarerne er udsat for. Som destillatør skal du have dit eget fingeraftryk på hele processen for at opretholde den rette kvalitet, og det starter for os allerede ved udvælgelsen af kornsort, der skal omdannes til vores alkoholbase. Derfra begynder vi at tilføre vores i alt 11 botanicals.
Vi er ude hver sæson og håndplukke en ny æblesort, fordi naturen sætter rammen for syre og sødme forhold i de frugter, man anvender. Som når vinbonden balancerer sine udvalgte druer, er det her håndværket starter, og de danske æbler fra de plantager, vi samarbejder med, har med vores destilleringsproces en helt unik egenskab for at kunne forene de tre aromatiske nøgleegenskaber i gin: sødme, syre og bitter.
Vores destilleri er i Cognac, Frankrig, så rent geografisk har vi her det bedste udgangspunkt for at få det resultat, vi vil opnå. Vores franske vinterhvede, vandet fra kilderne i Gensac (Grande Champagne) og vores Charentais (Open Flame – Cognac-kobberkedel) bidrager i alle henseender til balancen og kompleksiteten i Kongsgaard Gin.
Hvordan serverer du en G&T til dine gæster?
G&T med frisk æble er vores signature serve, evt. med et urtet element. Tonics kan enten være Thomas Henry Classic eller Fever-Tree Mediterranean eller Aromatic.
Alternative lette serves: Apple Gin Fizz / Tom Collins med salvie.
Hvilken gin har du altid i barskabet, udover din egen, naturligvis?
St. George Terroir Gin: Dejlig gin, der også afspejler skoven, og et tydeligt udtryk, hvor destillatørerne har ladet sig inspirere af naturen omkring dem.
Hvad er dit bedste tip, hvis man er nybegynder indenfor gin?
Start med G&T og udvid fra long drinks til alle de lækre gincocktails, og du vil aldrig se dig tilbage.
Det signifikant bedste tip: MASSER AF IS (og så smag på din gin rent og brug det til at lade dig inspirere til cocktail/garnish m.m.). Nyd også din gin rent fra køleskabet og ved stuetemperatur. Der er vores fadlagrede Kongsgaard Dark Gin, som har ligget 18 måneder på cognacfade, ren nydelse.
Hvilke gin-arrangementer glæder du dig til i den kommende tid?
Der har jo desværre været et utal af aflysninger i år, men vi ser med høj forventning frem til Bar Convent Berlin og ikke mindst Copenhagen Gin Fest.
Kongsgaard Raw Gin 2017 var månedens sample hos Ginbutler i juni 2020. Se ginkassen her.