Januar 2021 - Oprør

I årets første ginkasse gør vi oprør mod det forgangne corona-år og skyder nytåret ind med to rebelske flasker gin. Forhåbentlig bliver det fyldt med en masse gode gin-oplevelser, gerne med meget mindre afstand, end vi er blevet vænnet til.

Månedens gin er et frisk pust fra Irland, men med inspiration fra Indien. Den har masser af appelsin og kardemomme i smagen, så vi tager dermed en smule af de klassiske julesmage med ind i det nye år.

Månedens sample er en tysk oprørsgin. Den kunne også sagtens have været månedens flaske i fuld størrelse, men der kan jo kun være én hver måned. Vi synes dog, den er for god til at skulle gemmes væk til senere på året, og den hele flaske er selvfølgelig på hylden i vores webshop.

I januar får vi altså fuld plade med to rebelske ginner, og så håber vi bare, at 2021 bliver et bedre år. Vi har allerede en god idé om, hvordan årets ginkasser skal se ud, for vi har kontakt til en lang række destillerier rundt omkring i verden, som meget gerne vil dele deres flasker med vores medlemmer. Og så har vi selvfølgelig også selv nogle overraskelser i ærmet.

 

Månedens gin

Rebel City Distillery er et nyt, lille boutique-destilleri, som ligger ved floden Lee i den irske by Cork. Destilleriet åbnede dørene i 2020, og hos Ginbutler har vi været hurtigt ude og importeret deres allerførste gin specielt til denne ginkasse.

Stifterne er Robert og Bhagya, som i det daglige også er mand og kone. Robert er oprindeligt biokemiker, men han har også taget en masteruddannelse i brygning og destillering på The Heriot-Watt University i Edinburgh. Det kan man nemlig studere derovre! Inden han valgte at åbne sit eget destilleri, arbejdede han med ginproduktion adskillige andre steder, bl.a. hos The Shed Distillery, som laver Drumshanbo Gunpowder Irish Gin.

Roberts hustru, Bhagya, kommer oprindeligt fra staten Kerala i Indien. Hun er softwareudvikler og arbejder lige nu for Dell i Irland, men fritiden bruger hun på destilleriet. Det er også hendes hjemstavn i Indien, der har været inspiration til destilleriets første gin.

Kerala-kulturen var oprindeligt matriarkalsk, og derfor har Robert og Bhagya valgt navnet Maharani til deres gin. Det betyder nemlig ”Dronning” på det lokale sprog, Malayalam, og ginnen er ment som en hyldest til alle selvstændige og stærke kvinder verden over.

Ginnen er destilleret med citrusfrugten pomelo, og den er krydret med kassiakanel og muskatblomme. Sidstnævnte er den røde frøkappe, som løber uden på muskatnødden, og som har en lidt mildere smag end selve nødden. Alle tre ingredienser kommer fra Kerala, nærmere bestemt fra et økologisk landbrugsfællesskab drevet udelukkende af kvinder.

Ginnen er citruspræget, og den er derfor god med en klassisk tonic og en skive tørret appelsin eller grape.

 

Månedens sample

Ved Görlitzer Park midt i Berlin ligger et lillebitte destilleri, som laver en enkelt gin ved navn Riot Gin. Riot Gin UG er et helt autentisk håndværksdestilleri med en enkelt lille kobberkedel, hvor der produceres 300 flasker ad gangen. De bliver alle sammen håndtappet, og etiketten sættes også på ved håndkraft.

Ginnen er navngivet efter det store gin-oprør i England i 1700-tallet. Det engelske parlament mente, at den billige gin var medvirkende til for meget dovenskab, fuldskab og kriminalitet, så politikerne forsøgte ad flere omgange at gøre det sværere og sværere at sælge gin. Det førte til oprør i Londons gader i 1743, og parlamentet var tvunget til at lempe nogle af sine restriktioner, så byens borgere igen kunne nyde deres gin.

Riot Gin – som i øvrigt vandt guld ved Craft Spirits Berlin i 2020 – er en klassisk London Dry Gin med kun syv botanicals. Enebær er naturligvis selvskrevet, og derudover indeholder den klassiske smagsgivere som citronskal, grapeskal, korianderfrø, lakridsrod, kumquats (miniature-appelsiner) og paradiskorn. Sidstnævnte giver en lækker undertone af peber og ingefær, og de bruges også til brygning af belgiske ales.

Ginnen egner sig til en helt klassisk tonic, gerne med en skive appelsin eller citron på toppen. Den er temmelig stærk, så forholdet 1:3 eller 1:4 er ikke helt af vejen.

 

Månedens mixere

Denne måneds gin og sample fortjener en klassisk tonic, der lader ginnen skinne igennem. Derfor har vi valgt to favoritter fra engelske Fever-Tree, en af de absolutte frontløbere inden for moderne premium tonic. Fever-Tree producerede sin første tonic i 2005.

Fever-Tree Premium Indian Tonic Water har den klassiske smag af kinin og citrus. Kininen kommer fra Congo, og citrussmagen er udvundet af mexicanske bitre appelsiner.

Fever-Tree Mediterranean Tonic Water er for dem, der ønsker lidt mindre kinin i deres drink. Her er der til gengæld skruet lidt op for aromaen med bl.a. rosmarin og citrontimian fra Provence, som giver en lettere og mere sydlandsk smagsprofil.

Navnet Fever-Tree kommer i øvrigt fra de såkaldte febertræer, som gror i Congo. Det er her, Fever-Tree henter kinin-barken, der bruges i deres tonic.

 

Garnering

Maharani Gin har både noter af citrusfrugt og krydderier, og når vi hos Ginbutler blander en Gin & Tonic, foretrækker vi garnering, som forstærker de smagsnoter, der allerede findes i ginnen. The DryFruit Company har leveret to slags garnering, som passer perfekt i en Gin & Tonic lavet på Maharani Gin og Fever-Tree tonic.

Tørret appelsin fremhæver citrusnoterne, og så ser en tørret skive appelsin altså bare brandgodt ud i en drink!

Kardemomme-kapslen hjælper med at bringe ginnens krydderier længere frem i billedet.

 

Køb ginkassen her så længe lager haves.