Januar 2020 - Japansk Nytår
I denne måned er Ginbutler rejst om på den anden side af jordkloden, hvor vi har fundet to ginner fra Solens Rige. Det er første gang, vi bevæger os mod Asien, så vi har været meget omhyggelige med at finde to værdige repræsentanter for den verdensdel. Vi fandt relativt hurtigt ud af, at yuzu-frugten ville blive omdrejnings punktet for denne ginkasse. Yuzuen dyrkes kun i Asien, og den giver ginnerne en anderledes cistrussmag, end vi er vant til fra de ginner, der produceres i middelhavsområdet, og som er baseret på citron og appelsinskal. Det er svært at forklare, så det handler egentlig bare om at prøve det.
Sjovt nok har vi alligevel fundet en spansk tonic, der indeholder den japanske yuzufrugt, så den finder du også i ginkassen sammen med det øvrige tilbehør.
Rigtig god fornøjelse - og godt nytår!
MÅNEDENS GIN
Etsu er en fremragende small batch-gin fra den nordligste japanske ø, Hokkaido. I modsætning til eksempelvis Suntory-destilleriet, som frem stiller mange forskellige slags spiritus, er man hos Asahikawa gået all-in på gin - og det kan smages!
På Asahikawa-destilleriet er alting håndlavet, og råvarerne er af den bedste kvalitet. Blandt ingredienserne finder vi appelsinskal, lakrids, koriander og kvan, som opblødes i mere end 24 timer, inden den stærke alkohol fortyndes til de endelige 43 %. Vandet til produktionen kommer fra de nærliggende Taisetsu-bjerge, hvilket bare indikerer, at der er sans for detaljen på dette destilleri.
På flasken ses en japansk geisha, som sidder på en lotusblomst med et Shintoskrin. Alt ånder af fred og fordragelighed.
Denne gin kan nydes rent med en isterning, men en tonic er heller ikke at foragte.
MÅNEDENS SAMPLE
Som sædvanlig får du en ekstra sample med i ginkassen, så du får mulighed for at smage på mere end én gin hver måned. Ki No Bi SEI er - ligesom Etsu - fra Japan. Den er fremstillet på de samme botanicals som den almindelige Ki No Bi, men alkoholstyrken er oppe på den klassiske britiske navy strength, nemlig 54,5 %. Det gør, at smagsstofferne er meget kraftigere, og at man derfor virkelig kan smage ginnen, når man blander en drink.
The Kyoto Distillery benytter en basisspiritus destilleret på ris. De enkelte botanicals bliver dyppet og trækker i hver sin ris-spiritus, som derefter destilleres individuelt for at fremme hver enkelt smagsstof. Til sidst blandes de 11 forskellige væsker i det rigtige forhold for at få det færdige produkt.
Destilleriet lancerede sin første gin i august 2016, og denne udgave ramte markedet i maj 2017. Den kom dog først til Europa i juli 2018.
MÅNEDENS TONIC
Denne måned står helt og aldeles i citrusfrugternes tegn. Etsu indeholder som bekendt den japanske citrusfrugt yuzu, og det samme gør Original Tonic Yuzu Ocha.
Hvis du ikke kan få citrus nok, er Original Tonic Citrus det helt rigtige valg. Som navnet antyder, er den fuld af citrusfrugter. Nærmere bestemt lime, citron, grapefrugt, appelsin og italiensk bergamotappelsin. Bland en del gin med to dele tonic, og husk en masse isterninger, så drinken bliver kold men ikke vandet. Tilsæt eventuelt en skive lime som prikken over i'et.
Derfor er den et perfekt match, hvis du gerne vil forstærke smagen af yuzu i din Gin & Tonic. Bemærk også det lette strejf af grøn te, når du smager din drink.
GARNERING
"Et par orangeblomster i din Gin & Tonic vil løfte den højere op med deres specielle noter. " - KIM DAHL, MANDALA ORGANIC
Vi har bedt de gode folk fra Mandala Organic om at give et ekstra pift til drinken med Etsu og yuzu-tonic, og efter at have smagt på ginnen er deres valg faldet på orangeblomst.
Mange tror fejlagtigt, at orange blomster kommer fra appelsin træet, hvilket ikke er tilfældet. Blomsterne stammer fra busksorten Choisya Ternata, som oprindeligt er fra Mexico. Blomsterne har en kraftig duft af appelsin, som virker vældig tiltrækkende på blomstersøgende dyr, såsom bier og sommerfugle. Måske har du allerede hørt om orange blomsthonning, som har et strejf af appelsin i smagen.
Det siges, at udtræk fra blomsterne skulle have en antiinflammatorisk virkning, og at det derfor skulle være godt mod slidte og ømme led. Derfor kan orange blomstolie ofte findes i helsebutikker. Olieudtrækket bruges også i parfumeindustrien til sæber, cremer osv.