Månedens ginkasse, April 2020

Månedens ginkasse, April 2020

April 2020 - Gammel Hankat

Ginbutler handler om at finde nye smagsoplevelser, og i denne måned er Old Tom Gin for første gang på menuen. Hvis du ikke har prøvet en Old Tom før, vil du straks bemærke, at den er sødere end de ginner, vi plejer at drikke. Smagsmæssigt placerer den sig mellem den oprindelige hollandske genever (forgængeren til den moderne gin) og en klassisk dry gin. Old Tom skubbede genever af markedet i England i 1700-tallet, men den blev senere overhalet af de nyere London Dry-ginner og gik til sidst helt ud af produktion. Derfor er der mange, der refererer til Old Tom som "The Missing Link".

Gintypen er – så vidt vides – navngivet efter den måde, den blev solgt på i Londons gamle beværtninger. Bartenderne var trætte af gindrikkerne, der ikke betalte særlig meget, og som hurtigt blev vældig fulde af den billige drik. Derfor besluttede de at servere ginnen udendørs gennem en katteformet træplade, som blev hængt op på værtshusets væg. Her skulle kunden smide en mønt i kattens mund, hvorefter ginnen kom ud gennem et rør i kattens pote. Den finurlige serveringsmetode gjorde, at gindrikkerne ikke længere optog plads og lavede larm i baren – og alle var glade. På engelsk hedder en voksen hankat en tomcat, deraf navnet Old Tom Gin.

I takt med at datidens cocktails har fået en renæssance i det nye årtusinde, er Old Tom igen blevet efterspurgt. Der var dog ingen, der længere vidste, hvordan man rent faktisk skulle producere den, indtil gin-producenten James Hayman fandt en gammel opskrift fra sin forfader James Borough, som selv producerede Old Tom Gin omkring 1860-70. Hayman genoptog produktionen efter de gamle forskrifter, og i 2007 udgav han sin Hayman's Old Tom. Kort efter lancerede Tanqueray, Jensen's og Ableforth deres egne udgaver, og sidstnævnte skal vi prøve kræfter med i denne måneds ginkasse. 

Månedens gin

Ableforth's var et af de første destillerier, som genoptog produktionen af Old Tom Gin, da den igen blev efterspurgt blandt bartendere. Destilleriet producerer en række forskellige ginner og andre slags spiritus, såsom rom og brandy.

Bathtub Gin - Old Tom er – trods navnet – ikke produceret i et badekar, men den er alligevel lidt anderledes end almindelige ginner. Ableforth's infuserer nemlig smagsstofferne ind i ginnen i stedet for at destillere dem. Det vil sige, at de lader de urterne trække i den allerede destillerede alkohol, hvorved de afgiver smag og farve til ginnen, lidt ligesom når man laver te. Til sidst tilsættes en smule sukker for at give den søde, karakteristiske Old Tom-smag. Produktionsmetoden er helt legitim, og det er den klassiske måde at producere Old Tom på.

Ableforth's har vundet utallige priser for netop denne gin. De seneste priser er fra 2019, hvor de løb med guldet for bedste Old Tom Gin ved både The Gin Masters og World Gin Awards. Det er altså en af verdens bedste flasker, vi har fået fat i her.

Ginnen er særdeles velbalanceret med noter af appelsin, kanel og nelliker og en alkoholprocent på 42,4. Den er særligt velegnet til de klassiske, søde gin-cocktails fra det 18. og 19. århundrede, deriblandt cocktailen Tom Collins, som har fået sit fornavn efter ginnen. Den gør dog også en fremragende figur i en klassisk Gin & Tonic.

Månedens sample

Dodd's Old Tom er en moderne udgave af datidens Old Tom-ginner. I stedet for sukker er der benyttet en masse økologiske botanicals, som alle har en naturlig sødme, der bidrager til smagen. Det betyder også, at denne gin ikke er helt så sød som andre Old Tom-ginner.

Den mest markante botanical – ud over enebærrene – er nok lakridsroden, som med sine søde noter giver noget helt særligt til både smagen og fornemmelsen i munden.

The London Distillery Company, som producerer Dodd's, blev faktisk stiftet med det mål at blive Londons første nye whiskydestilleri i mere end 100 år, men som så mange andre nye whiskydestillerier kunne de ikke holde sig fra at eksperimentere med gin. Ginnen er opkaldt efter producenten Ralph Dodd, som drev et destilleri med præcis samme navn i begyndelsen af 1800-tallet. Destilleriet gik dog nedenom og hjem, og det var først i 2013, at den moderne Dodd's Old Tom blev lanceret.

Måske er historien ved at gentage sig, for efter et par års tumult på direktionsgangene bliver der i øjeblikket ikke produceret Dodd's til eksport. Det bliver spændende at se, om Ginbutler har fået fat i de sidste flasker, eller om produktionen kommer op at køre igen. Vi vil i hvert fald savne Dodd's Old Tom, hvis den forsvinder fra markedet.

Månedens mixere

I denne måned får du to forfriskende tonic fra The Artisan Drinks Company. Virksomheden er stiftet i samarbejde mellem den engelske iværksætter Steve Cooper, den australske, prisvindende cocktailspecialist Mikey Enright og den internationale kunster Alan Walsh. Sidstnævnte står for de stilfulde illustrationer, du finder på etiketterne.

The Artisan Drinks Co. har indtil videre en produktportefølje på syv forskellige flasker, herunder fem tonic, en cola og en ginger beer.

Pink Citrus Tonic er en lækker blanding af pink grapefrugt, blodappelsin og citron med et strejf af basilikum. Der er ikke brugt kunstige smagsstoffer her – kun naturlige ingredienser. Hvis du blander den med en Old Tom Gin i forholdet 1:2, har du en perfekt drink til en solrig forårsdag.

Etiketten er inspireret af en kvinde, som fangede Alan Walsh’ opmærksomhed på den italienske ø Capri. Han så hende stå i solen og lånte lynhurtigt en tjeners blok for at tegne en skitse til flasken, inden kvinden gik ombord på en yacht og forsvandt.

I Violet Blossom Tonic kombineres hyldeblomst, æble og violblomster med friske urter og citrusfrugter i en helt unik smag. Den kan nydes alene med en isterning, men vi anbefaler at blande den med en Old Tom Gin. Smagen er først let og blomstret, men senere træder basilikum og rosmarin frem sammen med citronen. Her er der også kun brugt naturlige smagsstoffer.

Etiketten er inspireret af en kvinde på vej til gallapremiere ved filmfestivalen i Cannes. Flot, æstetisk og inspirerende markedsføring. Vi ved i hvert fald at denne tonic er unik og smagsfuld. 

 

Ginbutler og Artisan Tonic

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.