Ginkassen, oktober 2020

Ginkassen, oktober 2020

Oktober 2020 - I sikker havn

Det er en lang proces at sammensætte de månedlige Ginbutler-kasser. Vi begynder ofte flere måneder i forvejen, så vi kan nå at prøvesmage en masse flasker, og til sidst lægger vi os fast på et tema og begynder at hente varerne hjem til lageret. Nogle gange findes flaskerne slet ikke på det danske marked, men så importerer vi dem da bare selv.

Denne gang har vi sammensat en kasse, der rimer på efterår, og som er designet til at give dig følelsen af at sidde ved vandet på en frisk oktoberdag, mens du drikker en kold Gin & Tonic.

Månedens gin er produceret på et gammelt bådeværft i Nordirland – det første nye destilleri på egnen i mere end 130 år! Vi valgte faktisk denne flaske allerede i marts, men vi syntes ikke, at den passede til det varme danske sommervejr, så vi er glade for, at efteråret nu er kommet, og vi endelig kan dele den med jer.

Månedens sample er også ret speciel. Producenten har nemlig sejlet hele verden rundt for at finde en botanical fra hver verdensdel til ginnen. Antarktis var en særlig udfordring, men mere om det senere...

Find trygt glas og isterninger frem og lad Ginbutler bringe dig sikkert i havn. Skål - og glædeligt efterår!

Månedens gin

På bredden af den nordirske sø Lough Erne ligger et gammelt bådeværft. I de gamle bygninger har en mand ved navn Joe McGirr åbnet The Boatyard Distillery, og her producerer han prisvindende gin og vodka.

Joe er opvokset på Fermanagh-egnen, hvor værftet ligger, og The Boatyard Distillery er områdets første nye destilleri i mere end 130 år – hvis man altså ikke medregner diverse ulovlige undergrundsdestillerier.

Boatyard Double Gin

Ginnen er økologisk produceret. Den er lavet på en alkoholbase af hvede, og der benyttes otte forskellige botanicals – enebær, koriander, lakridsrod, angelikarod, violrod, citron, paradisfrø og porse – som opblødes i alkoholen i 18 timer. Undervejs i processen, mens spiritussen løber fra kedlerne, benyttes en særlig enebær-filtrering, som hollænderne kalder dubbel gebeide genever. Denne ekstra kontakt med enebærrene giver ekstra smag til ginnen, og det færdige resultat er intet mindre end fremragende.

Hos Ginbutler smagte vi Boatyard Double Gin for første gang i foråret, men vi syntes, at smagen var mere efterårsagtig, så vi har gemt den til denne måneds ginkasse. Det, der gør ginnen til noget specielt, er efter vores mening den klare smag af enebær kombineret med smagen af porse. Porsen er også økologisk, og den dyrkes (selvfølgelig) på familien McGirrs egen gård.

Stilen er London Dry, og da smagen er meget klassisk, kan man vælge stort set enhver tonic som akkompagnement. Det afhænger af, hvor eventyrlysten man føler sig.

Månedens sample

World Gin Day finder sted hvert år i juni. Dagen er arrangeret af bloggeren Emma Stokes, som også kendes under navnet Gin Monkey.

That Boutique-y Gin Company har i et samarbejde med Emma Stokes skabt World Gin Day Gin som en hyldest til ginproducenter fra hele verden. Ginnen indeholder botanicals fra hvert af de syv kontinenter, nemlig enebær fra Europa, lakridsrod fra Afrika, kanel fra Asien, koriander fra Australien, angelikarod fra Nordamerika og lime fra Sydamerika.

World Gin Day Gin

Antarktis er som bekendt det syvende kontinent, men det er ikke det letteste sted på Jorden at hente botanicals. For det første gror der meget få planter på Sydpolen, og for det andet er det forbudt at fjerne noget fra området ifølge Antarktistraktaten fra 1959. Havstrømme er der dog ikke kvoter på, så producenterne har simpelthen hentet havvand fra Antarktis og udvundet saltet derfra. Saltet tilsættes efter destilleringen som det syvende smagsstof, og således når vi hele verden rundt og tilbage igen i sikker havn.

Den lette smag af salt gør, at ginnen egner sig særligt godt til en Dry Martini. Hæld 3-5 dele gin og 1 del tør vermouth i et mixerglas med lidt is og rør rundt i 30 sekunder. Hæld blandingen gennem en sigte over i et iskoldt cocktailglas og tilføj eventuelt et stænk angostura og en oliven. Hvis drinken skal være lige så kold som Antarktis, kan du shake den i stedet for (sådan som James Bond foretrækker), men det kan godt gå lidt ud over smagsstofferne i ginnen.

World Gin Day Gin er selvfølgelig også et godt valg til en klassisk Gin & Tonic med en indian eller mediterranean tonic.

Månedens mixere

Hos Ginbutler bruger vi i sagens natur meget tid på at prøvesmage forskellige ginner med forskellige tonic for at pakke en ginkasse, som går op i en højere enhed. Nogle gange er valget relativt let, men andre gange kan det være svært. I denne måned har vi valgt to flasker, som utvivlsomt vil dele vandene, for det har de i hvert fald gjort her på kontoret.

Begge flasker kommer fra den italienske producent Imperdibile, som hverken benytter kunstige farvestoffer, sødestoffer eller konserveringsmidler i produktionen. Navnet kan oversættes i retning af "noget, man ikke bør gå glip af".

Imperdibile Italian and Oak Wood Tonic

Imperdibile Superior Italian Tonic er det sikre valg. En frisk tonic med smag af sicilianske citrusfrugter og sydamerikansk kinin, som gør sig godt til de fleste ginner. Sammenlignet med andre klassiske tonicer er den lidt mere frisk og citrusagtig, hvilket passer ganske fint med den enebærtunge Boatyard Double Gin.

Imperdibile Oak Wood Tonic er en helt unik flaske. Der er nemlig brugt egetræsekstrakt i produktionen, og det giver tonicen en indbydende, sød, kraftig og nærmest røget smag med et strejf af vanilje. Vi kan lige så godt indrømme, at halvdelen af os hos Ginbutler ikke er så vilde med smagen, mens den anden halvdel har Oak Wood på deres personlige top 3.

I sidste ende handler Ginbutler jo om at prøve noget nyt, så vi håber, at I vil sætte pris på oplevelsen, og vi glæder os til at høre, hvad I synes om de tonicer, vi har valgt.

Garnering

Vi afrunder månedens maritime tema med tørret havtorn.

Havtorn er en busk, som vokser tæt på havet. På busken vokser en masse små orange bær, men den er også fuld af torne. Den letteste måde at få fat i de små bær er derfor at klippe hele grenen af, fryse den ned og til sidst banke grenen mod en hård overflade, så bærrene falder af.

Havtorn er stort set kun spiselig fra august til november, da smagen resten af året er alt for syrlig. Lige nu er den dog perfekt, og derfor har vi bedt Mandala Organic om at levere tørret havtorn som månedens garnering. Hvis du synes, at din Gin & Tonic er til den søde side, vil en lille smule havtorn hjælpe gevaldigt på balancen.

Havtorn er i øvrigt et meget sundt bær, som indeholder A-vitaminer, B-vitaminer, C-vitaminer, E-vitaminer og fedtsyrerne omega 3, 6, 7 og 9.

Havtorn

Ginkassen kan købes her så længe lager haves...

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.