Ginkassen, maj 2020

Ginkassen, maj 2020

Maj 2020 - Den bedste i verden

Mor er den bedste i verden, enhver har hende kær.
Sorger, man tro'de, var store bli'r glemt, når hun er nær.
Der er en fred og en varme i hendes kærlige arme.
Mor er den bedste i verden, fordi hun er min mor.
Victor Skaarup, 1951

 

I denne måned fejrer vi Mors Dag med en gin, vi har fået importeret specielt til Ginbutlers medlemmer. Da vi så navnet og smagte på ginnen, var vi ikke i tvivl om, at den skulle med i denne måned - for hvad kunne være mere passende til denne dag end Mór Gin?

Ginnen er produceret i Irland, og med sine florale noter er den en forfriskende forsmag på den sommer, vi går i møde. Vi krydser fingre for, at vi ikke fortsat er tvunget til at skulle skåle hen over hækken eller fra altan til altan. Gin & Tonic er trods alt lidt sjovere, når glassene kan røre hinanden.

Selv om det er Mors Dag, er resten af familien ikke glemt. Månedens sample er nemlig en small batch-gin fra Danmark, der går under navnet Father & Daughter. Den er udtænkt af Lars og Louise Marholt, der (som navnet antyder) er far og datter. I deres fritid driver de en vældig populær Instagram-profil, og de har fået hjælp af Radius Distillery til produktionen af deres første gin.

Månedens gin

Egentlig kørte tingene på skinner for Eoin Bara. Han havde opbygget en lovende karriere inden for IT, han havde stiftet et designbureau med kontorer i Storbritannien, Schweiz og Holland, og han havde fremtiden foran sig. Men han havde glemt at indfri sin families arv.

I 1930'erne arbejdede Eoins farfar nemlig på det destilleri, der producerer den berømte whisky Tullamore Dew, og uanset om han ville det eller ej, fik Eoin alle destilleri-knebene ind med modermælken.

Arbejdet i IT-branchen var velbetalt, men det var som om, der alligevel manglende noget. Da en ven en sen aften spurgte Eoin, hvad han egentlig elskede, kiggede han ned på sin drink og udbrød straks "I fucking love gin!"

I 2015 tog Eoin orlov fra sin virksomhed og søgte inspiration i bl.a. Sydafrika, Australien, Tyskland og Skotland. Han købte et destillations- apparat i Sydafrika, fik fløjet det hele vejen til Irland og åbnede derefter sit eget destilleri, Arderin Distillery, som er opkaldt efter den højeste bjergtop i Slieve Bloom-bjergene.
Eoins destilleri benytter nemlig kildevand fra Slieve Bloom – præcis som Tullamore Dew – men i modsætning til det verdensberømte whisky- destilleri har han ikke haft råd til at bygge en rørledning på 14 km til at hente vandet. I stedet kører han hele vejen op på bjerget, pumper kilde- vandet op i en 1.000-liters dunk og kører dunken tilbage på en ladvogn.

I begyndelsen var destilleriet en fritidsbekæftigelse, hvor mor og far hjalp med at sætte etiketter på flaskerne. Nu produceres Mór Gin i tre varianter – Wild Berry, Pineapple og London Dry – og Eoin har flere ansatte, der hjælper ham med at videreføre familietraditionerne.

Til månedens ginkasse har vi valgt den første gin, der blev produceret hos Arderin Distillery, nemlig Mór Wild Berry Gin.

Ginkassen fra Ginbutler

Månedens sample

Det kan godt være, at der står Mor med store bogstaver på månedens gin, men resten af familien skal ikke glemmes.

Father & Daughter er en helt ny dansk gin, som Louise og Lars Marholt har produceret med hjælp fra Radius Distillery.

Stilen er en klassisk London Dry Gin. Det vil sige, at alle ingredienser er tilsat inden destilleringen, sådan som nogle mener, at "rigtig" gin skal laves. Ud over de obligatoriske enebær er der kun brugt fire botanicals til fremstillingen, nemlig korianderfrø, angelikarod, citronmelisse og kumquat. Det giver en meget klar smagsprofil, og den relativt høje alkoholprocent er medvirkende til at give smagen et ekstra spark.

Der er tale om et ultralille batch, idet der kun er lavet 96 flasker i alt. Du skal med andre ord ikke forvente at finde denne gin i dit lokale supermarked eller i specialbutikken… i hvert fald ikke endnu!

Så nyd smagsprøven, som vi er meget glade for at kunne tilbyde Ginbutlers medlemmer. Og giv os endelig et tip, hvis du hører om nye danske ginner, der er på vej. I denne specielle tid må vi jo hjælpe de mindre forretningsdrivende, så godt vi kan. 

Father & Daughter er eksklusivt til salg hos Konnessøren.

Gin fra Marholt Gin

Månedens mixere

Fever-Tree blev stiftet i 2005 og er siden da vokset til at blive verdens førende producent af premium-mixere. Virksomheden har base i Storbritannien, men du kan finde deres tonic, ginger beer og andre sodavand på hoteller, barer, restauranter og i supermarkeder i mere end 70 lande.

Til månedens gin har vi valgt to af de mest populære Fever-Tree tonic på markedet. Fever-Tree Premium Indian Tonic Water er den originale tonic fra 2005. Den byder på en klassisk smag af kinin sammen med et hint af bitter appelsin. Perfekt med stort set enhver gin.

Fever-Tree Mediterranean Tonic Water indeholder ikke lige så meget kinin som originalen. Der er til gengæld tilsat rosmarin og citrontimian, så den er samtidig både mildere i smagen og mere duftende end sin storebror.

Begge tonicer passer godt til Mór Wild Berry Gin, fordi de giver plads til ginnens enebær og de milde noter af hindbær. Ginbutler anbefaler blandingsforholdet 1:2, og så skal der selvfølgelig en masse isterninger i glasset, så drinken forbliver iskold.

Garnering

I ginkassen finder du i denne måned tørret appelsin og grapefrugt fra The DryFruit Company. Brug frugten, når du blander en Gin & Tonic.

Tørret frugt er meget populært i gin-kredse, og det er der flere gode grunde til. Når man dehydrerer frugten, holder den meget længere end frisk frugt, og man får flere skiver ud af frugten på den måde, end hvis man skar den i både i frisk tilstand.

Hvis man putter frisk frugt i en drink, overlader man også smagsbalancen til den person, der modtager den. Drinken kan hurtigt blive ødelagt, hvis personen klemmer en hel skive frugtsaft ud i den.

Sidst, men ikke mindst, ser tørret frugt bare enormt godt ud sammen med gin, tonic og isterninger. Vores bedste råd er, at du prøver dig frem – enten med en eller to skiver frugt – så du finder den kombination, der passer dig.

Se vores tidligere ginkasser

 

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.