De afgørende botanicals
Botanicals er altafgørende når det kommer til gins. Vi hører om dem konstant, vi tilsætter dem i vores gin & tonics, men hvad ved vi egentlig om botanicals?
Hos Masons har de, udover Liam deres Master Destiller, en Research Distiller. Han hedder Rory, og fortæller at botanicals har evnen til at transformere en hel simpel spiritus til de mest fantastiske, komplekse og smagsfulde gins. Hos Masons er hver botanical nøje udvalgt, da de alle tilføjer små unikke elementer til det færdige produkt - både når det gælder alle nuancer og lag i smagen, men også selve ginnens fyldighed.
I vores snakke med Masons kommer det frem at Rory gerne forklarer om nogle af de mindre velkendte karakterer af de botanicals, der bruges. Altså, lidt en "bag facaden" tilgang. Det synes vi er interessant. Vi har i øvrigt fået et interview tilsendt som Masons selv har lavet med Rory, som også giver et indblik i arbejdet på et destilleri. Det kan læses senere i bladet.
Som I ved har Masons mange udgaver, og Rory fortæller om processen bag deres English Lavender gin.
"Den altoverskyggende ingrediens, enebær, er først og fremmest fyrretræ-agtig, velduftende og krydret, og vi bruger dem i sækkevis. Når vi laver London Dry gin, skal enebær være den dominerende smag, så selvom lavendel er en nøglekomponent i denne gin, er den primære smag stadig enebær
Den ukronede konge af et utal af gins, korianderfrø giver bløde nødde- og krydderinoter sammen med tørhed i ganen. Med lidt lighed med korianderblade indeholder frøene den æteriske olie linalool, som tilføjer baggrundscitrussmag, der løftes af citrusskaller også i opskriften
Sichuanpeberet har intet tilfælles med den sorte peber som vi alle kender godt, og ligner ikke den sorte peber, vi er vant til. Samtidig tilbyder det langt blødere og komplekse krydderinoter. Det understøtter korianderfrø med mere linalool og også limonen, hvilket hjælper med at etablere ginens citrus/krydderi-base.
Vi tilsætter en stor portion engelsk lavendel i gryden med de øvrige botaniske stoffer, der skal koges. Det kommer vi også i kurven, som er en del af spiritusdampenes rejse under destillering.
I gryden har lavendelen direkte kontakt med den kogende spiritus, som får lavendelens urteagtige side frem. I kurven er det kun alkoholdampen, der kommer i kontakt med lavendel, og trækker de mere blide og aromatiske blomsternoter ud.
Bortset fra lavendel i kurven, tilsættes alle disse botaniske stoffer til destillatet, sammen med en blanding af neutral kornsprit og vand, aftenen før vi destillerer. Dette giver ingredienserne tid til at trække og begynde infusionsprocessen. Næste dag, når blandingen varmes op til kog, smager destillatørerne med jævne mellemrum på spiritus, der løber af destillationsapparatet, så vi undgår 'hovederne', som smager opløsningsmiddelagtigt. Hos Masons samler vi kun hjerterne, hvor ginen begynder at smage bedst, og det samler vi inden destillatørerne igen smager efter 'haler', som igen smager ubehageligt og er mindre alkoholisk. Hjerterne blandes derefter med vand i løbet af ugen, for at undgå at "chokere" spiritussen, hvilket sikrer, at den er helt glat.