Bag om Faer Isles

Bag om Faer Isles

BAG OM FAER ISLES

Faer Isles Distillery In The Remote Faroe Islands Looks For Investors - The  Whiskey Wash

Faer Isles Distillery er et af de nordligste destillerier i verden. Det ligger nemlig på Færøerne, den lille ø-gruppe med et køligt, blæsende og fugtigt klima ligger omkring 320 km nordvest for Skotland. Den har en befolkning på omkring 52.000 mennesker, og dens vigtigste industri er fiskeri.

Nu er det også hjemsted for produktion af gin og whisky.

Navnet, Faer Isles, stammer fra fornavnet for øerne givet af de tidligste bosættere, som var irske munke. På det første kort over Færøerne kaldes øerne for Færøerne. Faer er et gammelt ord for får, som i denne måned danner rabatkoden til ginshoppen :)

Det helt unikke ved Faer Isles Distillery er placeringen. Den er nemlig valgt på grund af de helt unikke klimatiske forhold, hvor det salte og fugtige klima skaber ideelle betingelser for produktionen af gin, og modning af whisky. Et fun fact er, at uanset hvor du går på Færøerne, vil du aldrig være længere væk end 5 km fra havet.

Færøernes placering betyder, at det vil fungere lidt anderledes end et destilleri andre steder. Det gælder også brugen af lokale botanicals, som er helt specielle. De lokale botanicals såsom enebær, angelica og tang giver den fine gin sin uforglemmelige smag.

Faktisk har destilleriet især eksperimenteret med forskellige lokale typer af tang, som er en meget bæredygtig ingrediens, og som der findes i overflod i havet omkring øerne. Men mere end noget andet er det rene bjergvand på Færøerne hovedingrediensen i både gin og whisky fra Faer Isles Distillery. Nordatlantens naturlige kvaliteter bidrager til den unikke smag af Faer Isles Distillery-produkter.

Til selve væsken importerer man malt fra Skotland. "Selvom der er en gammel tradition for at dyrke byg på Færøerne, er dette i dag meget lille skala og ikke tilstrækkeligt til industriel brug," siger Hoydal, en af personerne bag destilleriet.

Uanset oprindelsen af ​​dets korn, vil alkoholen bære præg af sit fødested. "Vi planlægger at bruge lokale, traditionelle metoder til modning, som har været brugt i århundreder til at skabe de særskilte kulinariske elementer på øerne," siger Hoydal og forklarer, at destilleriets arkitektoniske design også vil tilføje et element af lokal smag. Færøerne planlægger at opføre bygninger baseret på opnahjallur, traditionelle færøske trætørrehuse med huller, der tillader den kølige vind at passere igennem. "Opbevaringsfaciliteterne vil blive konstrueret på samme måde, dog med moderne designelementer, der får græstørvstaget til at smelte ind i det omgivende landskab," siger Hoydal og tilføjer, at han mener, at denne modningsmetode vil afspejle sig i produkterne gennem maritime noter.

De tre vigtigste elementer er: 

Naturen

Faer Isles er et nystartet håndværksdestilleri, der producerer højkvalitets whisky og gin på Færøerne, det perfekte sted for begge spiritus. Det salte, blæsende vejr på øerne giver den optimale atmosfære til whiskymodning, og den omkringliggende natur giver gin-botanicals som enebær, kvel og tang.

Vandet

Færøerne er afhængige af overfladevand til drikkevand. Den varme nordatlantiske strøm giver den fugtige atmosfære, hvor bjergene samler vand i overflod. Det færøske vand er meget rent og næsten mineralfrit, hvilket gør det perfekt til spiritusproduktion.

Klimaet

Færøerne ligger i den varme nordatlantiske strøm. Det betyder, at havvandet er meget stabilt i temperatur på omkring 6-8 grader hele året med lille variation fra nat til dag og fra vinter til sommer, og den nordatlantiske strøm holder en høj luftfugtighed omkring øerne, hvor kraftig vind pisker salt op i luften. Det færøske klima er ligesom klimaet i Skotland, kun mere fugtigt, mere salt og mere stabilt i temperatur. Dette er perfekt til modning af whisky på tønder.

 

Bag Faer Isles Distillery står tre lokale whiskyentusiaster. Bogi Karbech Mouritsen er virksomhedens stifter og destillerichef. Dánial Hoydal er stiftende partner og forretningsudviklingsdirektør. Bjarni Lamhauge er produktionschef. 

Bag dem, står en række investorer (de crowdfundede €600.000 til at starte destilleriet op), herunder Heini Zachariassen, grundlægger og administrerende direktør for Vivino, verdens største online vinmarkedsplads. Men de er også bakket op af et stærkt advisory board bemandet af internationale branchespecialister.

 

Produktionen startede i 2021

I 2021 startede Faer Isles Distillery den kommercielle produktion. De mange fade fyldes op med produktionen fra de store 6000/3600 liters anlæg fra Speyside Copper Works i Skotland. Disse to anlæg producerer hhv. 600.000 liter 43% gin, og 400.000 liter ren alkohol om året. Dog er anlæggets max kapacitet ca. 5 gange så stort.

 

Det nuværende og det kommende destilleri

I byen Kvívík er der blevet opkøbt 24.000 m2 jord, hvor der i foråret 2022 skal bygges en række oprindelige ”opnahjallar” og en gård. Her skal der være plads til lagringen af whiskyen, samt til dyrkningen af de lokale botanicals så som kvan, færøsk rabarber og enebær. Dette er blot første etape af den store plan med at opbygge et helt nyt destilleri.

Indtil da har Faer Isles Distillery til huse i byen Vestmanna, i en nyrenoveret bygning med plads til produktion, lager og besøgscenter.

Dette fantastiske foretagende er et autentisk projekt, med fokus på lokale råvarer samt bæredygtighed og entusiasme. Ambitionerne er store, og Faer Isles Distillery’s ambitioner er at markere sig i toppen indenfor ”craft spirits” i verden.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.