Hvordan skaber man den perfekte Gin & TONIC

No photo description available.

Her er 6 gode råd fra GinCanDo til, hvordan du kan få mikset DIN perfekte GIN & TONIC næste gang du står i hjemmebaren.

 

I skrivende stund har parret bag Instagram profilen lige knap 18.000 følgere.

Alting var mere simpelt i gamle dage. Hvor tit hører man ikke denne floskel, når man er i selskab men familie og bekendtskaber som har et par år mere på bagen end sig selv. Med overhængende risiko for selv at blive udråbt som 'Old Tom', da er der måske alligevel noget om snakken, når det kommer til serveringen af en gin & tonic.

Man skal ikke mange år tilbage før man på selv de mest trendy cocktailbarer ifm. bestillingen af en GIN & TONIC fik et par centiliter af den Beefeater eller Gordons gin som baren nu tilfældigvis havde på hylden - toppet op med en Schweppes tonic fra kassen, lidt is og en skive citron.

Ikke at der overhovedet er noget galt i denne klassiske servering som her i huset stadigvæk fungerer som den perfekte smags-kalibrering efter et par kreative GT-opskrifter fra det mere eksperimenterende hjørne af gin-drinkskortet.

Nu til dags kan man ikke bare bestille en GIN & TONIC uden først at skulle tage stilling til hvilken af de imponerende 50-60 stk. gins som baren nu har på hylden det skal være.

Hvor man sandsynligvis aldrig har smagt eller for dens sags skyld hørt om hovedparten af udvalget. Dette kombineret med alverdens tonic varianter, som naturligvis kan fremvise fra trofæ køleskabet ovre på bagvæggen. Ikke at forglemme barens udvalg af garnish som kan gøre en hver frugt- og grønthandler grøn af misundelse.

Pludselig er denne ene tidligere GIN & TONIC mulighed forvandlet til tusinde- ja måske ligefrem titusindvis af forskellige GT-kombinationer.

Hvilket naturligvis kan være fuldstændigt uoverskueligt for selv den bedste.

Nogle gange kan man være heldig med lidt hjælp fra bartenderen bag disken, hvor man med lidt input til dagsformen og smagspræferencer hurtigt kan blive dirigeret i den rigtige retning på dagens gin-eventyr. Men desværre oplever vi alt for ofte på vores vej rundt i gin-verdenen at den studentermedhjælper som den ellers højt profileret ginbar tilfældigvis på aftenen har placeret bag baren IKKE aner det fjerneste om gin eller for den sags skyld om matchende tonics, hvis ginnen ikke ligger i top 3 på deres drinkskort.

Selvom det måske var nemmere i gamle dage, så var det dog bestemt ikke sjovere.

I denne artikel giver vi enkelte tips og tricks til at lave DIN perfekte GIN & Tonic, måske med resterne af ginen fra Ginbutlerens seneste ginkasse eller for den sags skyld når 'bartenderen' næste gang ser helt tom ud i blikket ift. dit valg af gin fra barens ginhylde.

 

1. Giv den gas - intet er rigtigt eller forkert

Det bedste råd er nok, at der ikke er nogle regler for hvad der er rigtigt og forkert. Det er dig og kun dig som kan vurdere om noget smager godt - og bestemt ikke en tilfældig ginekspert som skriver en artikel i dit gin magasin! Vi mennesker er udstyret med flere tusinde smagsløg. Hvert smagsløg indeholder 50-100 celler, der hver især er specialiseret til at genkende én grundsmag og sende besked til hjernen om, hvornår netop dén smag er der. Heldigvis reagerer vi ikke ens på smage, nogle er mere modtagelige for de søde og andre for basiske, salte eller sure. Den samlede besked fra alle smagssanserne - sammen med signalerne fra alle vores andre sanser ikke mindst lugtesansen fortæller hjernen, hvordan noget smager.

Det er jo netop denne vidunderlige diversitet, som gør at tusindvis af master destillere verden over mener at netop de laver den bedste gin.

Så hvad der virker for dig, virker nødvendigvis ikke for dine venner eller naboen. Husk når du mikser din næste GIN & TONIC, at nogle at de mest geniale opdagelser her i verdenen er kommet til ved et uheld . Så når du er i hjemmebaren næste gang, så prøv evt. at eksperimentere med ½ glasstørrelser for der skal muligvis kasseres en enkelt servering eller to inden DIN geniale GIN & TONIC er i glasset.

 

2. Komplementær & kontrast

Når vi snakker om at sammensætte en GIN & TONIC, så findes der to overordnede måder at gøre det på, henholdsvis kontrast – og komplementær sammensætning. Disse to tekniker bruges for at man opnår den bedst mulige balance mellem ginnen og tonicen man anvender.

Kontrast sammensætning skaber balance ved at have stor kontrast i smagene.

Et eksempel på dette kunne være timian fra en Mediterranean style gin samt jordbær fra en frugtet tonic. Disse to smage er et godt match, da der skabes en balance mellem aromatisk og krydret timian og sødmen fra jordbærret.

Komplementær sammensætning skaber balance ved at forstærke de smage som ginnen og tonicen deler. Eksempel på en komplementær parring kunne fx være at servere den fantastiske Bosque Craft gin fra november ginkassen med fx Valencian Orange tonic water fra Fentimans, hvor ginnens noter fra appelsinblomsterne komplementerer den massive appelsinsmag fra tonicen.

Hvis du har muligheden, så smag både gin og tonicen ren, før du mikser, så er første skridt mod DIN perfekte GIN & TONIC nemlig taget. Alternativt brug 5 minutter på at Google indholdet af både gin og tonic. At sammensætte den perfekte GIN & TONIC eller drink kan sidestilles med at lave en god sauce. Prøv at tænke i smage. Har man bitterhed i ginnen, så tilføj syre fra tonicen fx Fever-Tree Indian Tonic og evt. lidt sødme fra et jordbær, som man kan bruge som pynt.

 

3. Is og masser af is

En GIN & TONIC skal være læskende og forfriskende, hvorfor denne skal være nedkølet. Drinken skal naturligvis ikke fortyndes mens den nydes, hvorfor det er vigtigt ikke at spare på isen. Kulde, holder på kulden, hvorfor man som udgangspunkt skal fylde mest mulig is i glasset. Lad ligeledes være med at 'Mojito-knuse' isen, da dette øger isens overflade areal og dermed ligeledes dennes smelte-rate. Jo større isterninger, jo længere holdes drinken kold uden at blive fortyndet. Glasset kan indledningsvist med fordel nedkøles ved at rotere isen i glasset med barskeen - inden smeltevandet hældes fra umiddelbart inden gin og tonic serveres.

Ovenstående forudsætter naturligvis at den serverede GIN & TONIC drikkes indenfor en begrænset tidsperioden. Fysikkens love gælder naturligvis også bag bardisken - så isen vil naturligvis smelte og fortynde din drink en varm sommerdag i solen. Hvis man derfor er sippetypen under disse varme betingelser, kan man med fordel halvere størrelsen af sine serveringer for at bevare den forfriskende kulde uden at fortynde sin GIN & TONIC.

 

4. Blandingsforhold

Et større tonic brand anbefaler 1 del gin og 3 del af deres tonic, men da de jo også lever af sælge tonicen, så bliver der nok heller ikke sparret på tonicen i deres anbefaling.

Uden at have aktier i hverken tonic eller gin mærker, da vil en god tommelfingerregel herfra være et blandingsforhold på 1 del gin og 2 dele tonic. Denne regel er baseret på en gin med en ABV på 42% vil ende med en alkoholprocent på 14% i din GIN & TONIC. Et engelsk blindstudie med forskellige gin og tonics har netop vist at 14% er det magiske tal for en GIN & TONIC i den bredde del af befolkningen. Det kan godt være at alt går op i en højere enhed med denne anbefaling for en gin, hvorimod der skal tilsættes mere tonic til den næste. Som med alle andre tommelfingerregler skal man naturligvis fortolke reglen i forhold til egne præferencer og dagsform, men det er bestemt et glimrende udgangspunkt, hvis man er på bar bund.

 

5. Gin eller tonic i centrum

Jf. ovenstående råd vil tonicen som udgangspunkt være i overtal i en velskænket GIN & TONIC, hvorfor det ligeledes er vigtigt at pointere at en god GIN & TONIC oplevelse kræver mindst ligeså meget arbejde med at finde den rigtige tonic og dermed ikke bare tage den første og billigste man kan finde i det lokale supermarked.

Den rigtig tonic kan sagtens redde en middelmådig gin og lave en eminent GIN & TONIC, men tilsvarende kan en dårlig tonic let ødelægge indtrykket af selv den bedste gin.

Basis for en god testaften i venners lag kunne derfor sagtens være at finde en god klassisk gin med tydelig enebærprofil fx Beefeater- og herefter turnere lidt rundt i velassorterede supermarkeder og vinhandler for at tømme hylderne for forskellige varianter af tonics. Herved kan man sagtens åbne døren til tonicens fagre nye verden og dermed ligeledes danne fundamentet til at finde nye perfekte tonics til de lidt mere komplekse gins man måske løbende har modtaget gennem Ginbutlers ginkasser.

 

6. Garnish

Prikken over gin i'et i DIN perfekte GIN & TONIC er garnishen. Øjnene og næsen 'smager' væsentlig mere end selve smagssansen.

Hvis det visuelle er i orden, så er GT-sejren næsten i hus. Ydermere kommer ca 80% af smagen faktisk fra duftindtrykket, hvorfor de første aromaer som når de olfaktoriske neuron receptorer i næsehulen vil definere det samlede smagsindtryk af din GIN & TONIC. Garnish delen må derfor ikke undervurderes på vejen mod DIN perfekte GIN & TONIC.

En kvist rosenmarin giver fx straks et kraftigt aromatisk indtryk af urter og skov, hvilket faktisk er tæt beslægtet med nogle af de naturlige smagsstofferne og duftene fra enebærret og dermed selve ginnen.

Den anvendte garnish kan derfor på lige fod med tonicen bruges til at skabe kontraster eller komplementære effekter i opbygningen af DIN perfekte GIN & TONIC.

 

Skål - og god fornøjelse!

GinCanDo.dk